FTX update: Sam Bankman-Fried zit inmiddels in de gevangenis

Sam Bankman-Fried, ex-CEO van de failliete cryptobeurs FTX, is deze week door de federale rechter naar de gevangenis gestuurd. In een 20 minuten durende uitspraak beschreef deze grondig hoe SBF de voorwaarden van zijn borgtocht van 250 miljoen dollar heeft geschonden. Bankman-Fried zou zich te veel bemoeien met de media, getuigen hebben zwartgemaakt en getuigenverklaringen naar de pers hebben gelekt.

SBF: het voorbeeld van hoe je een cryptobeurs níét moet runnen

Bankman-Fried gaf naar verluidt de opdracht om met klantengelden vastgoed in de Bahama’s te kopen, persoonlijke investeringen te doen en grote bedragen te doneren aan politieke campagnes.

“Bankman-Fried heeft persoonlijk meer dan $1 miljard geleend van Alameda en heeft soortgelijke leningen van andere FTX-functionarissen overzien, die vervolgens voornamelijk werden gebruikt om investeringen te doen op naam van Bankman-Fried en zijn medewerkers, in plaats van op naam van Alameda. Dit gedrag diende om de nauwe band met Alameda te verhullen, evenals de criminele bron van sommige van de fondsen”. Aldus de gemodificeerde aanklacht.

Getuigen en bewijslast liegen er niet om

De bijkomende moties bevatten echter de meest sappige details. Het MvJ meldt dat “drie medeplichtigen van de verdachte, die allen schuldig hebben gepleit onder samenwerkingsovereenkomsten met de regering, zullen getuigen tijdens het proces”. Het gaat hier om Gary Wang, voormalig CTO van FTX, Nishad Singh, voormalig hoofd engineering van FTX, en Caroline Ellison, voormalig CEO van Alameda Research. De voormalige president van FTX, Ryan Salame, beroept zich op zijn zwijgrecht.

Mocht Bankman-Fried bepaalde bedrijfsdocumenten niet willen authenticeren, worden er nieuwe getuigen opgeroepen om dit alsnog te kunnen doen.

Een lastig parket

Het Ministerie van Justitie wil ook voorkomen dat Bankman-Fried zich beroept op een gebrek aan ‘due dilligence’ door haar klanten en investeerders. Evenals op claims dat andere cryptobedrijven dezelfde praktijken bedrijven als FTX destijds. Ook willen de aanklagers voorkomen dat Bankman-Fried betoogt dat hij van plan was om FTX-klanten volledig schadeloos te stellen. Of de verantwoordelijkheid bij overheden legt.

“De verdachte heeft verschillende openbare verklaringen afgelegd die suggereren dat hij mogelijk zal proberen de schuld voor de ineenstorting van FTX op regelgevende instanties af te schuiven. Hoewel de verklaringen van de verdachte over zijn visie op toezichthouders niet altijd consistent zijn geweest, heeft hij verklaard dat toezichthouders ‘alles erger maken’ en ‘consumenten helemaal niet beschermen’,” aldus de indiening.

“Pogingen om de schuld voor de ineenstorting van FTX op toezichthouders af te schuiven zijn ongepast en zouden moeten worden uitgesloten, omdat een vermeend gebrek aan voldoende regelgevende bescherming het bedrog van de verdachte niet zou rechtvaardigen.”

Wachten op het proces

SBF moet zijn proces dus verder afwachten achter de tralies. Zelf beweert hij nog altijd onschuldig te zijn, maar de officier van justitie denkt daar toch anders over. 

De bal ligt nu bij de rechte voor het plannen van een nieuwe voorgeleiding. Ondertussen is het wachten op een reactie op de moties vanuit SBF’s advocatenteam.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.